четвъртък, 22 март 2012 г.

Домашна торта Мимоза

Необходими продукти:
  • 7 бр. яйца
  • 150 г захар
  • 160 г брашно
  • 30 г пшенично нишесте
  • 500 мл крем пастичера (яйчен крем)
  • 100 г фин млечен шоколад
  • 50 г шоколадови зрънца или начупен шоколад
  • 100 мл ром + 3 с.л. захар (или 100 мл вода + 10 капки есенция от ром + 3 с.л. захар)
  • масло за намазване на тавата
  • 10 г бакпулвер
Начин на приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта до удвояване на сместа. Прибавете пресятото с бакпулвера и нишестето брашно. Разбийте белтъците на твърд сняг и ги прибавете в жълтъчената смес. Разбъркайте само с лъжица двете смеси. В тава с диаметър 10 см (покрита с хартия за печене и намазана с масло) изсипете част от сместа около 2-3 см да покрие. В правоъгълна тава (аз ползвам тази на фурната, покрита с хартия за печене и намазана с масло) изсипете останалата смес. Печете на 180 С 10-12 минути. Оставете да изстине.
Нарежете правоъгълния блат на 4 дълги ленти. Сиропирайте с рома, в който сте разбили захарта (ако нямате ром пригответе сироп от водата, захарта и есенцията). Намажете с 2/3 от крема лентите и посипете с шоколадовите зрънца. Навийте една лента на руло и го поставете изправено в поднос. С останалите три ленти обиколете рулото така, че да оформите торта. Притискайте леко, за да не ви изтича кремът. С останалата 1/3 от крема намажете тортата от всички страни. От малкия 10 см. блат нарежете на тънки ивици и след това на малки кубчета така, че да се получат трохи. С тях покрийте цялата торта. Разтопете шоколада на водна баня и с тесен шприц направете лентички върху тортата, за да я декорирате. Оставете да престои поне една нощ преди да я консумирате.

* Яйчния крем приготвих така: разбих 4 бр. жълтъци с 80 г захар до побеляване, прибавих 30 г пшенично нишесте и 30 г брашно. В 500 мл прясно мляко сложих 40 г захар и една шушулка ванилия да заврят. Взех от топлото, но още не завряло мляко един черпак и прибавих в яйчената смес. Точно преди да заври млякото, изсипах сместа и бърках, докато се сгъсти до желаната консистенция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар