четвъртък, 22 март 2012 г.

Торта "мандаринов рай"

Необходими продукти:
За тестото:
  • 6 бр. яйца
  • 125 г захар
  • 8 г ванилова захар
  • 1 ч.л. настъргана кора от мандарина
  • 125 г брашно (1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 50 г царевично нишесте
За крема:
  • 10 г желатин
  • 400-450 г заквасена сметана
  • 3 с.л. пудра захар (или на вкус)
  • 8 г ванилова захар
  • 5-6 бр. мандарини
  • 200 мл сметана за разбиване
  • пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Мандарините се обелват, разделят на резенчета и почистват много добре от белите власинки. 10-15 по-малки, еднакви по размер резенчета, се варят за 2-3 минути в малко (колкото да ги покрие) подсладена на вкус вода, която по-късно ще се използва за сиропиране на блатовете и накисване на желатина. Тези мандаринени резенчета се ползват за украсата на тортата (ако са пресни, те ще изсъхнат).
Останалите (сурови) резенчета се нарязват на малки парченца.

За тестото:
Белтъците се разбиват с 1 с.л. захар до гъст сняг. Жълтъците се разбиват до бяло с останалата захар, ваниловата захар и се добавя настърганата кора.
Пресява се брашното с нишестето и бакпулвера и се смесва с жълтъчната смес. Белтъкът се прибавя на порции, като внимателно се разбърква с лопатка с движения отгоре-надолу. Тестото се поставя във тортена форма с отделящо се дъно, с размер 22-24 см и се пече в предварително загрята фурна, на 180С за 35-40 минути (или до готовност). Охлажда се върху решетка. Напълно изстиналият блат се разрязва на 2 части и се сиропира с течност от варените мандаринени резенчета.

За крема:
Заквасената сметана се смесва със захарта и ваниловата захар.
Желатинът се накисва в няколко лъжици от отделения от нарязаните мандарини сок и от изстиналият захарен сироп. Като набъбне, леко се нагрява на водна баня, докато се разтвори. Смесва се с 2 с.л. от сметановия крем и след това се съединява с останалия. Към тази смес се прибавя ¾ от разбитата сметана (сметаната за разбиване) и нарязаните мандаринени резенчета.
Долната част на блата се слага в отново сглобената тортена форма. Покрива се с крема, отгоре се поставя втората част на блата и леко се притиска. Поставя се в хладилник за 6-12 часа, за да стегне добре кремът.
Изстиналата торта се поръсва с пудра захар, украсява се с розички от останалата 1/4 разбита сметана и варените мандаринени резенчета.

* В оригинала е използвана 400 г гладка (не зърнеста) извара, най-добре диетична, 100 г йогурт, 250 мл сметана, 20 г желатин и 400 консервирани мандаринени резанки.
* Използвах 3 готови какаови квадратни блата, които изрязах на кръг с размера на тортената форма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар